Niżej przepis na te pyszne ciasteczka. :)
Składniki:
2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła
4/5 szkl. brązowego cukru
2/5 szkl. białego cukru
1 jajko + 1 białko jajka (w temp. pokojowej)
łyżeczki soli
1 szklanka m&m`s
Wykonanie:
Nastaw piekarnik na 170°C.
Mąkę i proszek do pieczenia połącz w misce i odstaw na bok. W oddzielnej misce zmiksuj rozpuszczone masło i brązowy oraz biały cukier, aż do dokładnego połączenia. Dodaj jajko i białko jajka, sól oraz ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając najlepiej rękoma. Na początku masa będzie grudowata, dlatego bądź cierpliwa! Na koniec wsyp do ciasta m&m`sy, zostawiając trochę cukierków na dekorację.
Teraz pora na lepienie: na jedno ciastka przypadają ok. 2 łyżeczki masy. Kulki ciasta wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w parocentymetrowych odstępach. Wierzch i boki każdej kulki dekoruj m&m`sami. Blachę wstaw na 5 minut do zamrażarki (jeśli masz za małą zamrażarkę, wstaw do lodówki na ok. 10 minut).
Piecz ciastka przez ok. 8-12 minut aż ciastka urosną i nabiorą złocistego koloru. Środek powinien wciąż być miękki! Uważaj, żeby nie przypalić ciastek, najlepiej sprawdź ich stan w połowie pieczenia.
Smacznego!
Mąkę i proszek do pieczenia połącz w misce i odstaw na bok. W oddzielnej misce zmiksuj rozpuszczone masło i brązowy oraz biały cukier, aż do dokładnego połączenia. Dodaj jajko i białko jajka, sól oraz ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając najlepiej rękoma. Na początku masa będzie grudowata, dlatego bądź cierpliwa! Na koniec wsyp do ciasta m&m`sy, zostawiając trochę cukierków na dekorację.
Teraz pora na lepienie: na jedno ciastka przypadają ok. 2 łyżeczki masy. Kulki ciasta wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w parocentymetrowych odstępach. Wierzch i boki każdej kulki dekoruj m&m`sami. Blachę wstaw na 5 minut do zamrażarki (jeśli masz za małą zamrażarkę, wstaw do lodówki na ok. 10 minut).
Piecz ciastka przez ok. 8-12 minut aż ciastka urosną i nabiorą złocistego koloru. Środek powinien wciąż być miękki! Uważaj, żeby nie przypalić ciastek, najlepiej sprawdź ich stan w połowie pieczenia.
Smacznego!
Łooooł zrobie sobie takie KONIECZNIE! :) Buziaki, zapraszam na nową notkę ;)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygladaja:)!
OdpowiedzUsuńAle narobilas mi ochoty! nawet z moimi umiejetnosciami powinno mi się udac! Zapraszam do mnie http://idealnocy.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńSą naprawdę łatwe w przygotowaniu. :) Tylko trzeba pamiętać, żeby nie przetrzymać ich za długo w piekarniku, bo zrobią się bardzo twarde. :)
UsuńNa pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńDemotywatory